schizofrénia, elektrošoky

Otázky a odpovedeKategória: Opýtajte sa psychiatraschizofrénia, elektrošoky
uzivatel dňa 8.1.2013

Dobrý deň, môj 21 ročný syn je hospitalizovany na psychiatrii s diagnózou schizofrénia. Nie je zbavený svojprávnosti. Môžem mu vybaviť reverz a previezť ho do inej nemocnice? Môže ho podpísať syn? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpovedané 10x
MUDr. Marek Zelman dňa 9.1.2013

Nepíšete ako súvisí obsah príspevku v názvom témy „schizofrénia, elektrošoky“ – dovolím si však uviesť svoju odpoveď reakcou na názov témy: elektrokonvulzívna terapia teda ľudovo elektrošoky majú so šokmi spoločný len názov. Jedná sa o vysoko efektívnu a rýchlu metódu pri liečbe niektorých duševných porúch vrátane schizofrénie. Pri jej správnej indikácii dokáže veľmi rýchlo a spoľahlivo pomôcť pri ústupe príznakov ochorenia. Strach z nej pretrváva pod vplyvom negatívnej nálepky, ktorú dostala v rokoch jej nadmerného používania, to už je však polstoročie za nami. V súčasnosti sa podáva v celkovej anestéze s minimalizovaním jej nežiaducich účinkov. Určite má význam sa o tejto liečebnej metóde porozprávať s ošetrujúcim lekárom Vášho syna.

Prepustenie pacienta zo psychiatrického oddelenia na reverz závisí od jeho aktuálneho stavu. Reverz musí podpísať syn (je plnoletý a nie je zbavený spôsobilosti na právne úkony, podpis rodinného príslušníka na reverze v takomto prípade nemá význam). Na reverz však nie je možné prepustiť človeka trpiaceho duševnou poruchou ak existuje pod jej vplyvom riziko ohrozenia seba, svojho okolia či vážne zhoršenie jeho zdravotného stavu. Toto riziko posudzuje ošetrujúci lekár či primár oddelenia, skúste si to s nimi prejsť.

Výber zdravotníckeho zariadenia je u nás slobodnou voľnou každého človeka, je teda možné požiadať o liečbu v inom zariadení. Problémom však môže byť spôsobilosť pacienta na prevoz. Navyše je vysoko pravdepodobné, že elektrokonvulzívna terapia bude zvažovaná ako jedna z alternatív liečby aj v inom zdravotníckom zariadení.

Rovnako je slobodnou voľbou človeka a to samozrejme aj človeka trpiaceho schizofréniou rozhodovať sa o spôsobe svojej liečby, teda aj elektrokonvulzívnej, toto však neplatí vo vyššie zmienenom prípade rizika ohrozenia seba, okolia či vážneho zhoršenia zdravotného stavu.

S pozdravom

uzivatel dňa 9.1.2013

Dobrý deň pán doktor, veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Syn má diagnostikovanú simplexnú schizofréniu, liečený bol (je) Haloperidolom, Rispelom, Leponexom. Ošetr. lekárka povedala, že ak sa najbližšie dni stav nezlepší, bude zrejme nutné pristúpiť k elektrošokom. Takže preto taký názov môjho príspevku. Je hospitalizovaný v Bojniciach, rozmýšľala som nad Pezinkom. Prevoz, ak by ho bol syn schopný, je možný zrejme len sanitkou.

Ešte raz veľmi pekne ďakujem za odpoveď, ešte sa ozvem.

uzivatel dňa 9.1.2013

Pán doktor, chápem, že aj v inej nemocnici mu s veľkou pravdepodobnosťou navrhnú, ak to bude potrebné, liečbu elektrošokmi. Moja ďalšia otázka: je možné odmietnuť aj jednotlivé spôsoby liečby? T. j., že nebudem chcieť, aby syn odišiel z danej nemocnice, ale nebudem súhlasiť iba s touto terapiou ako takou? Nazýva sa to tiež reverz? Ďakujem.

uzivatel dňa 16.7.2013

Dobry den, pani Sobotova, rada by som sa s vami skontaktovala a opytala sa ako ste pokrocili v liecbe vaseho syna.

Nas syn (18 rokov) je momentalne tiez hospitalizovany v psychiatrickej nemocnici. Uz od februara sa lieci, psychoza, pred tyzdnom primar diagnostikoval schizofreniu. Zrejme simplexnu alebo hebefrennu, nazov vraj nie je podstatny, lebo sa choroba vyviva. Podla nas lieky nezaberaju, jeho stav je stale rovnaky. Apatia, nezaujem o vsetko, nepripusta si ziadnu chorobu, ano to, ze ma nejake problemy.

uzivatel dňa 16.7.2013

Dobrý deň pani Králiková,

môžete mi poslať e-mail na adresu: ivusicek1@azet.sk

Prajem Vám príjemný večer.

S pozdravom I. Sobotová.

uzivatel dňa 17.7.2013

Pani Králiková, mohli by ste mi, prosím, na toto fórum napísať Vy svoju e-mailovú adresu? Napíšem Vám. Na túto adresu bežne nechodím a na heslo si už akosi neviem spomenúť.. Ďakujem za pochopenie. IS.

uzivatel dňa 17.7.2013

Pani Sobotova, dakujem, ze ste sa ozvali. Moj mail je lydia.kralikova@gmail.com. Prosim napiste mi, budem cakat.

uzivatel dňa 13.8.2013

Dobry deň, moja dcéra má takisto psychické problémy a v máji 2012 rok skončila v dosť ťažkom stave na psychiatrii. Určili jej aspoň tri diagnózy medzi nimi schizofrénia, depresia a tretiu si už nepamätám.Takisto nám navrhli elektrošoky a kedže dcéra ešte nie je dospelá musela som to ako rodič podpísať ja. Dá sa povedať, že som to podpísala šokovaná týmito všetkými diagnozami. Po príchode domov po opade šoku som sa o elektrošoky začala bližšie zaujímať a prečítala som si množstvo článkov v ktorých bolo viac vecí za ako proti. Ale aj keď tam bolo viac pozitív aj tak som s tým nebola vyrovnaná. Celú noc som nemohla spať niečo vo mne mi hovorilo nerob jej to. Na druhý deň ráno som už o siedmej bola v nemocnici a čakala na príchod doktorky, aby som elektrošokovú liečbu zrušila. Doktorka to akceptovala s tým, že tým pádom moju dcéru liečiť nebude a tak sme ju z nemocnice vzali domov. Pýtala som sa aj niektorých pacientov, ktorý túto liečbu absolvovali a väčšina mi potvrdila, že im to nič pozitívne neprinieslo a keď tak iba na veľmi krátku dobu a potom sa všetko vrátilo.Po prepustení z nemocnice sa jej ujala iná doktorka, ktorá mal služby na ich oddelení. Aj keď je na liekoch, sme radi, že jej stav sa za ten rok zlepšil a že sme nepristúpili na elektrošoky.

Týmto Vás však nechcem od elektrošokovej liečby odhovárať. Je to Vaše slobodné rozhodnutie a možno mu to pomôže a bude už len lepšie.

MUDr. Marek Zelman dňa 13.8.2013

Zostáva ďakovať za reprodukciu Vašich skúseností. Ako som už písal vyššie elektrokonvulzívnu liečbu nasadzujeme pri závažných stavoch jednak na prelomenie tzv. farmakorezistencie – teda nedostatočnej reakcie na lieky respektíve na urýchlenie účinku liekov. Je možné, že pri použití kombinácie liekov a elektrokonvulzií by sa stav zlepšil rýchlejšie a možno aj viac ako len liekmi.

uzivatel dňa 13.8.2013

Dobrý večer pani Filipovičová,

ďakujem za príspevok. Ak chcete, môžete sa mi ozvať na e-mail: ivusicek1@azet.sk

Prajem Vám príjemný večer.

S pozdravom Ivana Sobotová.